Istoricul Parohiei Plopușor

Istorie Decembrie 14, 2011

Parohia Plopuşor având hramul „Sf. Cuv. Daniil Sihastrul” este înfiinţată în decembrie 2002 prin numirea la această parohie a preotului Holicov Eugen. Aceasta este situată la ieşire din oraşul Piatra Neamţ spre Bicaz şi face parte din satul Bistriţa, comuna Alexandru cel Bun.

Titulatura satului precum şi a comunei vin de la Mănăstirea Bistriţa care este situată în satul Bistriţa, ea fiind ctitoria domnitorului Alexandru cel Bun (sec. al XV-lea).

Înfiinţarea parohiei are loc ca urmare a necesităţii credincioşilor de a vieţui duhovniceşte într-o comunitate în care să se cunoască mai bine prin participarea la diferite activităţi, proiecte, mai ales la construcţia unei biserici.

În prezent parohia este păstorită de P.C. Pr. Robert-Vasile Gavriloaie din decembrie 2005 ca urmare a decesului P.C. Eugen Holicov.

Cum este şi firesc pentru o parohie nouă se încep demersurile pentru obţinerea unui teren în vederea construirii unei biserici. Acest teren se obţine prin bunăvoinţa comunităţii locale fiind acordat prin hotărârea Consiliului Local al comunei, în primă fază în administrare pe durata existenţei clădirii la data de 30 noiembrie 2006, ca mai apoi în cursul anului următor să se facă trecerea terenului în proprietatea parohiei.

În cursul anului 2007 s-a realizat construcţia casei sociale aceasta cuprinzând la parter o sală pentru diferite activităţi liturgice şi social caritative care acum va deservi ca paraclis până la construirea bisericii, iar la etaj o mansardă care va fi casă parohială.

Tot în acest an a fost sfinţit locul unde va fi construită biserica parohiei la data de 15 iulie de către PS Calinic Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În anul 2008 s-a început construcţia bisericii care în prezent este la faza de centura cota de acoperiş (7,75m).  

Parohia are aproximativ 450 de credincioşi aproape toţi fiind de naţionalitate română. Alături de aceştia mai convieţuiesc o familie de ortodocşi de stil vechi, una de romano-catolici, două familii de penticostali, cinci de penticostali, una de musulmani şi trei mixte (adventist cu ortodox).

Activitatea liturgico-pastorală se desfăşoară în spaţiul de la parter al casei sociale. Aici se săvârşesc slujbele Vecerniei, Utreniei şi Sf. Liturghie precum şi alte slujbe necesare credincioşilor. În cadrul sfintelor posturi se săvârşeşte Taina Sf. Maslu în sobor, iar programul de catehizare este intensificat.

Datorită faptului că această parohie este nou înfiinţată se încearcă o catehizare a credincioşilor nu numai după săvârşirea slujbelor ci şi la domiciliu urmărind o mai bună cunoaştere şi colaborare cu enoriaşii parohiei.

În plan social-caritativ se încearcă o mai bună implicare în viaţa comunităţii pentru identificarea cazurilor sociale şi încercare de ajutorare a lor prin implicarea celor care au posibilitatea de a le ajuta. De asemenea în pragul marilor sărbători şi nu numai cei nevoiaşi sunt ajutaţi prin colecte ale credincioşilor.